Wat zit er zoal in de hamburgers van McDonald’s?
Voor het eerst in meer dan 40 jaar krimpt het aantal McDonald’s-restaurants in de VS. Dit jaar gaat de fastfoodketen op haar thuismarkt meer restaurants sluiten dan er worden geopend. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1970.
Andere Amerikaanse ketens weten steeds meer marktaandeel van McDonald’s af te snoepen door zichzelf op de kaart te zetten door betere ingrediënten dan McDonald’s. In april maakte de keten bekend wereldwijd om ongeveer 700 locaties te sluiten. Hieronder zie je overzicht een aantal giftige ingrediënten die in een doorsnee McDonald’s-menu kunnen worden gevonden.
Ingrediënten broodje hamburger van McDonald’s.
Verrijkte bloem (gebleekt tarwemeel, gemoute gerst Meel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine Mononitrate, riboflavine, foliumzuur), Water, high fructose corn syrup en / of suiker, gist, sojaolie en / of Canola Olie, Bevat 2% of minder: Zout, tarwegluten, calciumsulfaat, calciumcarbonaat, ammoniumsulfaat, ammoniumchloride, Dough Veredelingsmiddelen (kunnen bevatten één of meer van: natriumstearoyllactylaat, DATEM, ascorbinezuur, Azodicarbonamide, Mono en diglyceriden, geëthoxyleerd monoglyceriden, monocalciumfosfaat, enzymen, guargom, Calcium Peroxide), sorbinezuur (conserveermiddel), Calcium propionaat en / of natriumpropionaat (conserveermiddelen), Sojalecithine.
Acrylamide
Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals bijvoorbeeld het bakken van friet. De stof is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Nederlandse onderzoekers vonden een verhoging van het risico op baarmoeder- en eierstokkanker. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2005 geconcludeerd dat acrylamide kankerverwekkend is.
Azodicarbonamide
Azodicarbonamide (E927) wordt door McDonald’s gebruikt als deegverbeteraar in de broodjes. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid aan het meel, geeft een wittere kleur. De stof wordt ook gebruikt als blaasmiddel of schuimmiddel voor kunststoffen. In de EU is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar niet toegelaten. Het kan bij verhitting worden afgebroken tot semicarbazide, dat bij dierproeven kankerverwekkend is gebleken.
Natriumzuurpyrofosfaat
Deze stof wordt in de levensmiddelenindustrie voornamelijk gebruikt in bakkerijproducten, beslag en in coatings om het rijsproces te ondersteunen. Het Center for Science in the Public Interest (CPSI) waarschuwt dat overmatige consumptie van fosfaten kan bijdragen aan osteoporose. In verschillende producten van McDonald’s is natriumzuurpyrofosfaat gevonden.
Polydimethylsiloxaan
Dit is een soort silicone die je ook aantreft in speelgoedblubber, hair conditioners, cosmetica en borstimplantaten. Het wordt gebruikt als antischuimmiddel bij het bakken van onder meer Franse frietjes en Chicken McNuggets.
Tert-butylhydrochinon
Deze op petroleum gebaseerde chemische stof wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring en bederf tegen te gaan. De stof is in Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Tert-butylhydrochinon wordt ook gevonden in cosmeticaproducten zoals oogschaduw.
Natriumaluminiumfosfaat
Dit voedseladditief wordt gebruikt voor de Chicken McNuggets van McDonald’s. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een mogelijke link is tussen aluminiumfosfaat en Alzheimer.
Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat (E211) wordt gebruikt als conserveermiddel dat gisten, bacteriën en schimmels doodt. De stof wordt gevonden is veel sausjes en frisdranken van McDonald’s. Uit een Britse studie bleek dat een mix van natriumbenzoaat en kunstmatige kleurstoffen kan worden gelinkt aan hyperactiviteit bij kinderen. De onderzoekers raadden kinderen aan producten met deze stoffen te vermijden.
Dinatrium-5’-ribonucleotiden
Guanosinemonofosfaat en een aantal zouten ervan worden gebruikt als smaakversterkers. De zouten worden vaak in combinatie met natriuminosinaat gebruikt. Deze combinatie staat bekend als dinatrium-5’-ribonucleotiden. Aangezien guanosinemonofosfaat en diens zouten behoorlijk duur zijn, wordt het meestal gecombineerd met andere smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat (E621). De zouten worden gevonden in kipproducten en sausjes van McDonald’s. Eén van de zouten, dinatriumguanylaat, is niet veilig voor baby’s die minder dan drie maanden oud zijn en kan beter worden vermeden door mensen met astma en jicht.
Natriummetabisulfiet
Deze stof (E223) wordt gebruikt als conserveermiddel en antioxidant. McDonald’s gebruikt het als deegverbeteraar. Sulfieten houden mogelijk verband met verschillende aandoeningen, waaronder huidaandoeningen, diabetes en gewrichtspijn.
Glucose-fructosestroop
Deze zoetstof wordt sinds de jaren tachtig in veel producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld frisdranken. De frisdranken Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de VS en Canada gezoet met glucose-fructosestroop, ook bekend als HFCS. Deze zoetstof kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid. Vond je dit een informatief artikel? Denk er dan aan het te delen op Facebook.