Is Fluor in Tandpasta Schadelijk voor onze Gezondheid?
Fluor is eigenlijk puur gif en brengt wel degelijk schade aan onze gezondheid echter velen van ons beseffen zich niet goed of zijn hier van op de hoogte wat fluor werkelijk met ons lichaam doet. Men merkt het vaak niet op korte termijn maar op langer termijn zijn de gevolgen bij inname van fluor wel degelijk merkbaar. Fluoride kan schadelijk zijn voor o.a botten, huid, nieren en je hersenen (aantasting van het zenuwstelsel). Het blijkt vooral schadelijk te zijn voor kinderen in de groei waarbij de hersenen zich aan het ontwikkelen zijn. Maar eerst gaan we u uitleggen wat Fluor (Fluoride “wiki“) nu eigenlijk is en hoe het in ons Drinkwater en Tandpasta komt.
Wat is Fluor? (fluoride)
Fluor is een chemische stof die wel in de natuur voorkomt, maar die in z’n eentje niet erg stabiel is en daarom gaat hij verbindingen aan met andere giftige stoffen zoals chloor, sodium, natium en calcicum. Nu is het zo dat meerdere waterconcerns beweren of zeggen dat fluor van nature in het water zit. Dit is echter niet waar want fluoride is een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat meststoffen en aluminium.De stof Sodium fluoride wordt gebruikt voor rattengif en wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor pesticiden.De reden waarom fluoride in ons water zit heeft te maken met het feit dat het ontbinden van fluoriden een kostbaar plaatje is en daarom hebben bepaalde industrieën maar besloten om dit afvalwater in de vrije natuur te laten stromen.
Fluoride in Drinkwater.
Onze overheid heeft voor alle chemische stoffen en mineralen vastgesteld hoeveel daarvan in het water mag voorkomen.Volgens het Waterleidingbesluit van 2001 staat de norm voor het maximale fluoride-gehalte op 1,1 mg per liter aangezien deze hoeveelheid al in het water zit! , hoeven ze geen fluor meer toe te voegen aan het water. Nu drinkt men gauw al 2 liter per dag (en een kop thee is ook water) dan krijgt men dagelijks ruim 2 mg fluor binnen en dat is meer dan twee keer als het toegestane dat een volledig gezond lichaam aankan. Sinds 1973 is het verboden in Nederland om fluor toe te voegen aan het water dus met als gevolg onze ministerie van VROM dus hier ook niet meer op gaat controleren. De meeste waterbedrijven melden een fluoridegehalte van rond de 0,05 tot 0,25 mg/l. Alleen in Noord-Holland is het drinkwater werkelijk fluorvrij.
Fluor in Tandpasta.
Naast dat fluor in water zit, zit het ook in tandpasta.Vaak kopen mensen een tandpasta met fluoride omdat ze denken dat hun tanden daardoor gezonder en sterker worden, maar hier is geen overtuigend bewijs voor. Je kunt geen ” fluoride tekort hebben ” wel een tekort aan magnesium en calcium. Bijna elke tandpasta van een bekend merk bevat fluoride met een concentratie van ongeveer 1000-1500 ppm (parts per million). Op de verpakking van je tandpasta staat dat het niet verstandig is om je tandpasta door te slikken maar gewoon uit te spuugen. Wat ze niet vermelden is zogauw men tandpasta in je mond hebt een groot gedeelte van de fluor snel wordt opgenomen door je slijmvliezen, dus ook bij het uitspugen krijgt men genoeg fluoride binnen.
Fluor in Tandpasta schadelijk.
Bij inname van teveel fluor ontstaat er Fluorose. (fluorosis dentalis) oftwel tandverkleuring door aantasting van het tandglazuur. Deze tandverkleuring uit zich in witten vlekken of (donker) bruine vlekken. Vooral de bruine vlekken ontstaan bij hoge innames van fluor. Fluorose ontstaat door een te hoge absorptie van fluor gedurende de vorming van de tand tussen de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar.
Tandpasta zonder fluoride.
Om toch je tanden op een gezonde manier te reinigen kun je een tandpasta gebruiken waar geen fluor in zit.Bijvoorbeeld tandpasta van het merk Weleda, Paradontax, Sensodyne,of een ander merk. Let wel goed op het etiket als men een natuurvoedingswinkel binnenstapt want niet alle merken tandpasta’s die daar verkrijgbaar zijn echt fluor vrij.
Tandpasta zonder fluor kan men simpel online bestellen via Drogisterij.net
Lees ook het artikel: Tanden poetsen met Baking Soda