Hoe Gezond is Spirulina

Hoe gezond is spirulina.

Spirulina is een alg die in zowel zoet als zout water groeit en voor menselijke consumptie geschikt is. De alg (ook wel de cyanobacterie genoemd) is onder te verdelen in twee soorten, te weten de Arthrospira platensis en de Arthrospira maxima deze worden wereldwijd geteeld om voedingssupplementen te maken. Spirulina staat bekend als een superfood, het zit boordevol voedingsstoffen die een gunstige werking hebben op je lichaam en hersenen.




Wat zit er in Spirulina.

Eén van de belangrijkste eigenschappen van spirulina is dat het zeer rijk is aan eiwitten. Gedroogde spirulina bevat tussen de 51 en 71% volwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Alhoewel spirulina minder methionine, cysteine, en lysine bevat dan dierlijke eiwitten, zijn deze aminozuren wel in een veel grotere verhouding aanwezig dan in andere plantaardige eiwitten. Daarnaast is spirulina zeer rijk aan B-vitamines (thiamine en riboflavine) en mineralen, zoals ijzer en mangaan. Ook bevat spirulina een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren, te weten gamma-linoleenzuur, alfa-linoleenzuur, linolzuur, stearidonzuur, eicosapentaeenzuur, docosahexaeenzuur en arachidonzuur.

Waar is Spirulina goed voor.

Spirulina wordt niet voor niets superfood genoemd want het heeft de hoogste concentratie chlorofyl van alle voedingsmiddelen en superfoods. Chlorofyl is het pigment dat spirulina die herkenbare groene kleur geeft en is vooral bekend vanwege haar reinigende en helende eigenschappen.

Tenslotte bevat spirulina ook phycocyanine, een krachtige antioxidant met een ontstekingsremmende werking. Phycocyanine is de belangrijkste werkzame anti-oxidant in spirulina en komt in geen enkele ander alg of plant voor. Aan de hand van proeven met dieren is vastgesteld dat de phycocyanine in spirulina het immuunsysteem versterkt, de aanmaak en herstel van stamcellen in het beenmerg bevordert, kanker kan helpen voorkomen, een ontgiftende en een bloedsuikerspiegel regulerende werking heeft.




Spirulina bijwerkingen.

Spirulina lijkt dus het perfecte superfood om je gezondheid op diverse vlakken te ondersteunen, maar toch twijfelen veel mensen aan het gebruik omdat ze bang zijn dat spirulina bijwerkingen zal geven.

Koop altijd een kwaliteitsmerk dus nooit spirulina die niet getest is en waarbij niet is aangetoond dat er geen microcystines en andere vervuilende stoffen in zitten.

Spirulina van inferieure kwaliteit is soms vervuild en kan sporen van zware metalen, schadelijke bacteriën en microcystines bevatten, die onder meer de lever kunnen beschadigen en buikkrampen, misselijkheid en braken kunnen veroorzaken.

 

Spirulina Kopen? Bekijk hier het overzicht.

 

Misschien ook interessant: