Hoe maak je een cv ?
Je hebt in de meeste gevallen wanneer je gaat solliciteren een cv nodig. Een curriculum vitae of cv betekent letterlijk ‘levensloop’. In je cv laat je zien welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden je hebt. Je kijkt per sollicitatie wat relevant is voor de vacature. Op basis van je cv en je sollicitatiebrief word je als het bedrijf interesse heeft uitgenodigd voor een gesprek. Besteed dus veel aandacht aan de inhoud en het uiterlijk. Het moet netjes zijn, waarheidsgetrouw en overzichtelijk.Bij een goed cv maakt de lezer nieuwsgierig naar jou als persoon.
Het cv: tips voor je eigen cv
Een goed cv is nooit meer dan 2 A4’tjes lang. Het bestaat uit onderdelen als persoonlijke gegevens, opleidingen, cursussen en trainingen, werkervaring en overige activiteiten en interesses. Begin je cv altijd met de woorden ‘curriculum vitae’.
Persoonlijke gegevens
Noem bij de persoonlijke gegevens alleen informatie als je naam, adres, telefoon (vast en mobiel), e-mailadres, geboortedatum (en -plaats), en geslacht.
Opleiding
Begin met je laatste opleiding en werk terug naar eerdere opleidingen. De lezer scant je cv heel snel en ziet op deze manier eerst je belangrijkste opleidingen.
- Noem alle opleidingen vanaf je middelbare school
- Noem de vakken, als ze aansluiten bij de vacature, of als ze afwijken van standaard
vakkenpakketten - Vermeld ook relevante cursussen en trainingen.
Werkervaring
Ook bij je werkervaring start je met je meest recente ervaring.
- Noem alle banen op die relevant zijn voor de functie zoals uitzendwerk, vrijwilligerswerk, vakantiewerk, bijbanen en stages
- Per functie noem je de inhoudelijk relevantie. Als je bijvoorbeeld solliciteert als administratief medewerker bij een supermarktketen en je hebt daar eerder als vakkenvuller gewerkt, is dit erg relevant. Je weet precies waarvoor de organisatie staat. Bovendien kan de lezer zien dat jij naast je opleiding ook je handen uit de mouwen stak
- Geef aan welke verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden je had of hebt. Probeer deze taken zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de vacature waar je naar solliciteert.
Overige activiteiten en interesses
Bij overige activiteiten vermeld je vaardigheden die je hebt, die je niet kwijt kunt in bovenstaande overzicht, maar die wel relevant zijn. Denk aan:
- Talenkennis
- Hobby’s en sporten (beperk deze lijst tot een paar favorieten waar je enthousiast over kunt vertellen)
- Computerkennis
- Rijbewijs
- Typediploma
Bron:Randstad