Hoe Gezond is Gember ?
Gember is waarschijnlijk één van ’s werelds meest favoriete geneesmiddelen en kookingrediënten. Deze specerij komt oorspronkelijk uit China en India. Gemberwortel wordt al eeuwen gebruikt in de Aziatische keuken en voor therapeutische doeleinden toegepast. De verschillende varianten worden verbouwd in heel Azië, Australië, Zuid-Amerika, Jamaica en de Verenigde Staten. De fijne groene blaadjes die op die van spinazie lijken, kun je eten in salades, maar de wortels van de plant, die rhizomen worden genoemd, is waar de belangrijkste voordelen van gember zich bevinden. Gingerol is het voornaamste bestanddeel van de wortel.
De voordelen van gember.
Gember bij de spijsvertering
Gember is misschien wel de beste specerij voor de spijsvertering. Het helpt proteïnen af te breken om de maag en darmen van gas te ontdoen. Ook helpt het bij de vertering van vet voedsel.
Tip: Voor vakantiegangers kan gember een essentieel hulpmiddel zijn voor de spijsvertering. Gember staat erom bekend dat het spijsverteringsproblemen zoals diarree en misselijkheid kan verlichten, dus als je maag en darmen niet zo goed weten wat ze aanmoeten met al die onbekende exotische gerechten dan kan een kopje gember thee ervoor zorgen dat je minder snel naar het toilet hoeft te rennen.
Hoge bloeddruk
Het verwarmende effect van gember verbetert en stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren rondom bloedvaten, waardoor het bloed beter door het hele lichaam stroomt.
Misselijkheid
Het is bewezen dat gember helpt bij reisziekte en dit zelfs kan voorkomen. Het ontspant de maag en het gevoel van misselijkheid verdwijnt.
Cholesterol
Uit onderzoeken blijkt dat gember het cholesterolgehalte verlaagt door het verminderen van de opname van cholesterol in het bloed en de lever. Gemberextract kan het cholesterol in het lichaam verlagen, waardoor er minder kans is op het ontstaan van hartziekten.
Gember en diabetes
Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met type 2 diabetes gember de insulinegevoeligheid kan helpen verhogen.
Onderzoekers in Iran kwamen tot de ontdekking dat de mensen die gember hadden gekregen een aanzienlijk hogere insulinegevoeligheid hadden en een aanzienlijk lager insulinegehalte. Tevens waren hun cholesterol- en triglyceridenwaarden beduidend lager.
Volgens het onderzoek, gepubliceerd in de “International Journal of Food Sciences and Nutrition”, tonen de resultaten aan dat gember de complicaties van type 2 diabetes kan helpen verminderen. Andere onderzoekers kwamen tot dezelfde conclusie. In 2012 ontdekten Australische wetenschappers dat het extract van “Buderim” gember – een gembersoort uit Australië – de opname van glucose kan verhogen zonder insuline nodig te hebben.
Gember bij kanker
De eigenschap van gember om kankercellen te laten krimpen, werkt effectiever dan menig medicijn dat tegen kanker gebruikt wordt. Van sommige medicijnen blijkt dat ze totaal geen effect hebben en zelfs het overlijden van de patiënt zouden kunnen versnellen. De geneeskrachtige eigenschappen van gember werken vaak beter dan de meest geavanceerde farmaceutische uitvindingen. Uit een onderzoek van Georgia State University is gebleken dat door het toedienen van gemberextract in muizen de prostaattumor 56% kleiner werd. Kan deze eenvoudige specerij werkelijk vele malen beter zijn dan de geavanceerde medicijnen van de farmaceutische industrie, die vaak als “de enige optie” voor kankerpatiënten worden aangedragen?
Gebleken is dat medicijnen die tegen kanker gebruikt worden de tumoren niet permanent kunnen laten verdwijnen. Het blijkt dat de tumoren groter terugkomen en sterker dan de originele grootte. Volgens wetenschappers van het “Beth Israel Deaconess Medical Center” in Boston zijn deze dure medicijnen niet meer dan een doodvonnis voor veel patiënten. “Wat we allemaal met tumoren doen om ze te manipuleren, kan onbedoeld iets aanrichten waardoor er juist meer en/of grotere tumoren ontstaan, waar de patiënt uiteindelijk aan overlijdt”, zegt de schrijver van het onderzoek, Dr. Raghu Kalluri. Dit zijn dezelfde methoden en medicijnen die de wetenschappelijk bewezen oplossing zijn, volgens de mainstream gezondheidsspecialisten.
Gember heeft zo goed als geen bijwerkingen en wordt al eeuwenlang door vele culturen in allerlei gerechten gebruikt. Meer dan 17 onderzoeken hebben de “anti-kanker” eigenschappen van gember aangetoond en er is gebleken dat deze specerij een positief effect heeft bij meer dan 100 verschillende ziekten.
Filmpje “Gember geneest borstkanker”
Het gebruik van gember
Neem liever verse gember in plaats van de gedroogde vorm. Niet alleen omdat het beter smaakt, maar het bevat ook een hoog gehalte gingerol en het actieve protease (het ontstekingsremmend deel) van gember. Verse gemberwortel wordt in supermarkten verkocht. Wanneer je verse gemberwortel koopt, zoek dan naar een wortel met een stevige, gladde buitenkant, vrij van schimmel en met zo weinig mogelijk kronkels en uitstulpingen. Als de wortel gerimpeld is, dan is hij al aan het uitdrogen en zal hij van binnen houtachtig zijn.
Gember is verkrijgbaar in twee vormen: jong (vers) en oud (rijp). Rijpe gember, die over het algemeen meer verkrijgbaar is, heeft een ruwe buitenkant die je moet schillen, terwijl jonge gember, over het algemeen alleen verkrijgbaar in Aziatische winkels, niet geschild hoeft te worden. Na het schillen kun je de gember in dunne plakjes of reepjes snijden. De smaak die gember toevoegt aan het gerecht hangt af van wanneer je de gember erbij doet. Voeg je de gember aan het begin toe, dan zal de smaak subtieler zijn.
Door de aanvullende smaken van zoete gember te combineren met de scherpheid van knoflook krijg je niet alleen een fantastische smaak, maar de antivirale eigenschappen van gember en knoflook zijn een geweldig geneesmiddel tegen verkoudheid en griep.
Thee zetten van gember veroorzaakt zweten, wat helpt om griep op een natuurlijke manier het lichaam te doen verlaten. Ook draagt het bij aan een beter immuunsysteem. Voor een vers kopje gemberthee week je ongeveer vijf of zes dunne plakjes gemberwortel in heet water. Voeg eventueel citroen en/of zoetstof toe. Verse ongeschilde gember kun je ongeveer drie weken in een bakje in de koelkast bewaren, en wel tot zes maanden in de diepvries.
Gembersiroop drinken kan een aanvulling zijn, maar er zit wel veel suiker in, wat minder goed is. Verse gemberthee drinken en gember verwerken in gerechten met rijst, aardappelen of pasta is de beste manier om gember binnen te krijgen als het gaat om de geneeskrachtige werking ervan.
Bron: Healing Herbs, Healing Herbs, NYR Natural News, Natural Society
Misschien ook interessant: