Waarom kan ik niet slapen ? – Tips om in slaap te komen.

Wat kun je doen tegen slecht slapen
Wist je dat we een ongeveer kwart van ons leven slapend doorbrengen? En dat is niet zomaar we hebben slaap nodig om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Maar wat nou als je niet of slecht slaapt.. uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat zo’n 32 procent van de Nederlanders te kampen hebben met slaapproblemen waarvan meer dan 10 procent lijdt aan chronische slapeloosheid. Wil je weer lekker kunnen slapen ? lees dan hieronder onze tips.     

Slecht slapen oorzaken.

Als je slecht slaapt dan ben je daar de hele dag mee bezig. En dat is niet gek want slapen is voor elk orgaan van belang. Het effect van een slechte nachtrust op onze concentratie en humeur is daarom direct merkbaar. Slaapgebrek leidt tot intense vermoeidheid, humeurigheid, verminderde concentratie en lage weerstand omdat het immuunsysteem verstoort raakt. Ook de reactiesnelheid van iemand met slaapgebrek neemt af en het geheugen werkt minder goed. Op den duur kunnen grotere gezondheidsproblemen ontstaan. De stofwisseling verloopt minder goed en er is een grotere kans op maag- of darmklachten, hart- en vaatziekten en diabetes. Chronisch slaapgebrek kan tevens leiden tot depressiviteit en geheugenklachten. Waarom je slecht slaapt heeft vaak te maken met meerdere oorzaken denk maar aan bijvoorbeeld stress, angst, voeding of een ongezonde levensstijl. Dus wat vooral belangrijk is om inzicht te krijgen waarom je slecht slaapt soms is slapeloosheid namelijk makkelijk te verhelpen. In andere gevallen moet men wat dieper graven om de oorzaak voor je slapeloosheid te achterhalen. Bepaalde tips om goed te slapen kan werken voor je buurman, maar dat wil nog niet zeggen dat het voor jou ook werkt.

Tips om in slaap te komen.

Er gaat niets boven een goede nachtrust… er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om weer een goede nachtrust te krijgen hieronder een overzicht van enkele nuttige tips.

Tip: 1  Log of dagboek: Maak gebruik van een log of dagboek en schrijf hierin hoe je je voelt, wat je hebt gegeten, wat je hebt gedaan hoe laat je naar bed bent gegaan enz. Dit geeft je namelijk meer inzicht en bewustwording van je dagelijkse handelingen en activiteiten. Het schrijven over jezelf überhaupt al is het beste wat je kunt doen als je meer inzicht wil krijgen waardoor je problemen eerder kunt oplossen. Ken u zelve.

Tip: 2 Voeding en weet wat je eet: Wanneer je gaat slapen bijvoorbeeld is je lichaam in rust zou je denken maar niets is minder waar. Je lichaam is continu bezig om zich te ontdoen van allerlei giftige en schadelijke stoffen die je dagelijks in je lichaam krijgt denk aan suikers, en de zo bekende e-nummers. Mensen zijn zo gestrest en hyper tegenwoordig en hebben vaak geen besef dat het wel is aan hun voeding kan liggen. Vermijdt vooral suikers want dit is de grote boosdoener en vooral als het om slapen gaat. Weet wat je eet het is wel jouw lichaam, wees kritisch en geloof niet iedereen als het om voedsel gaat.

Tip: 3 Buitenlucht en beweging: De mens is niet gemaakt om een zittend levend te lijden want we hebben benen gekregen om te bewegen en toch doen we dat veel te weinig, we zitten veel, ja heel veel eigenlijk of het nou om een televisie, computer of welk apparaat, machine het ook gaat men kan er niet omheen dat de mensen steeds minder gaan bewegen mede door de huidige technologie en wetenschap. Daarnaast komen we steeds minder buiten tja want daar zijn immers geen tv’s en computers te bekennen. We zijn zo afhankelijk geworden van een beeldscherm dat het ons als je goed er over nadenkt bijna ons leven is gaan leiden. Vermijd zoveel mogelijk apparaten zoals computers, mobiel, tv, deze hebben namelijk een negatief effect op je als je al slecht kunt slapen of in slaap kunt komen. Probeer zoveel mogelijk buiten te zijn , de lucht en zon/daglicht doet wonderen voor je vooral als het om slapen gaat.

Tip: 4 Slaap-waak ritme: Het slaap-waakritme is voor ieder mens een persoonlijk ritme. Wanneer iemand het liefst gaat slapen en wanneer hij bij voorkeur weer wakker wordt, verschilt van persoon tot persoon. Een avondmens zal veel later naar bed gaan maar ook langer doorslapen in de ochtend. Een ochtendmens heeft geen moeite met vroeg opstaan, maar gaat doorgaans ook wat vroeger naar bed. Als je van het persoonlijke slaap-waakritme afwijkt, ontstaan er vaak problemen met inslapen, wakker worden en opstaan. Wat belangrijk is om vooral goed te luisteren naar je lichaam, je weet zelf heel goed wanneer je moe voelt of bent. Dan is het ook de juiste tijd om naar bed te gaan of te gaan ontspannen.

Tip: 5  Ontspannings oefeningen: Als het gaat om ontspannen is het belangrijk dat je bewust wordt van je lichaam. Wanneer je ligt op je bed voel dan je lichaam wees bewust van bepaalde sensaties en gevoelens, wees bewust van je adem, wees er volledig bij met je aandacht. Door dit vaak te doen zul je merken dat je steeds bewuster wordt van je lichaam waardoor je meer zult gaan ontspannen.

Extra Tip: 6 Perfect slapen in 7 stappen: Perfect Slapen in 7 Stappen is e-book formaat en hardcover (fysiek boek). Het bestaat uit 120 pagina’s verdeeld over 7 stappen waarmee jij je slaap kunt verbeteren. De stappen variëren van een speciale slaaproutine tot manieren om uitgerust op te staan. Elke stap bevat een aantal handige tips die je kunt toepassen om jouw slaap te verbeteren. Wil je meer weten over dit boek ga dan naar de site www.slaapwijzer.net

 
Tips om in slaap te komen